Αλεξάνδρα Λαΐου
Υποψήφια Διδάκτορας
Εργαστήριο Κυκλοφοριακής Τεχνικής

γρ: 107, 2ος όροφος, Κτίριο Αντοχής Υλικών, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
τηλ: (+30) 210.772.1380

email: alaiou@central.ntua.gr
website: www.nrso.ntua.gr/alaiou/
icon.linkedin icon.researchgate icon.academia icon.googlescholar

Η κα Αλεξάνδρα Λαΐου είναι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, Ερευνήτρια και Υποψήφια Διδάκτωρ στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Εργάζεται επίσης και ως ανεξάρτητη Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός. Είναι κάτοχος διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ με ειδίκευση στις μεταφορές και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη διαχείριση κατασκευαστικών έργων από το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου. Μιλά ελληνικά (μητρική γλώσσα), αγγλικά (άπταιστα) και γαλλικά (επαρκώς).

Έχει εμπειρία άνω των 18 ετών στον σχεδιασμό και την τεχνική των μεταφορών, με ειδίκευση στην οδική ασφάλεια, στη διαχείριση κατασκευαστικών έργων και στον σχεδιασμό και τη διαχείριση των μεταφορών. Έχει εργαστεί τόσο στο τεχνικό όσο και στο διαχειριστικό κομμάτι σε περισσότερα από 40 ερευνητικά και τεχνικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό που υλοποιήθηκαν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άλλων διεθνών οργανισμών (OECD, CEDR, ESRA), εθνικών (Ελληνικών ή μη) δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (Υπουργεία, Φορείς Έρευνας, Παραχωρησιούχους Αυτοκινητοδρόμων, ιδιωτικές εταιρείες). Τα έργα αυτά έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (HORIZON2020, FP7, South East Europe Transnational Cooperation Programme, TEMPUS, DG MOVE service contracts, CEDR Transnational Road Research Programme, Norwegian Research Council funds).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες στον τομέα των μεταφορών (2 Διπλωματικές Εργασίες, 22 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 8 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά πρακτικών συνεδρίων, 70 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κρίση της εργασίας) και περισσότερες από 65 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Είναι αξιολογήτρια εργασιών προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια στον τομέα των μεταφορών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 επιστημονικά συνέδρια και έχει υπάρξει μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών εκδηλώσεων οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.nrso.ntua.gr/alaiou